Monday, 9 February 2015

Veganlyckan x 10000

Bali verkar vara en vegans mest underbara drömvärld. Det kryllar av helvegetariska restauranger och på de flesta restauranger som serverar indonesisk mat finns ofta tofu och tempeh inblandat. 

Särskilt vanligt ska det vara med tempeh eftersom det ursprungligen kommer från Indonesien. För lite Tempeh-kuriosa är alltså tempeh en sojaprodukter, gjord på fermenterade sojabönor och skiljer sig från tofu på så sätt att det innehåller hela bönor och har mer tuggmotstånd än tofu.

Hursomhelst så kan ni ju förstå hur mycket jag sett fram emot att äntligen komma till Bali, efter några veckor på Filippinerna där typ alla lokala rätter innehåller kött, fisk eller ägg. Nu jäklar är det slut på att gå på restauranger med internationell mat som var de ställen som ju hade de flesta vegoalternativen (inte för att jag klagar på det heller, men det är ju alltid roligare att upptäcka den lokala maten i ett nytt land)

Hursomhelst så överlevde vi alltså flygen från Manila till Denapasar utan problem. Förutom att vi missade en natts sömn, som verkligen känns av just nu. Introduktionen till veganlyckan det senaste dygnet började kl 1:30 på natten när vi landade på flygplatsen i Singapore och var vrålhungriga. 

Jag var stensäker på att det skulle sluta med att jag satt med kurrande mage på nästa plan, men när vi hittade restaurangen 1983 förändrades den tanken genast. 

De hade typ bara vegetariska rätter, varav en av dom, Lontong, en curry med grönsaker, risbollar och stora bitar tofu. Vem hade kunnat ana att en av de bästa rätterna jag ätit sedan jag lämnade England skulle bli på Singapores flygplats? Alltså YUMMY! 



Med matkoman som följd fanns det inte mycket annat att göra än att vänta på nästa flyg i några timmar. Tur som attan att vi hade säsong 4 av Homeland att titta på. Alltså jag svimmar så bra den här säsongen är, jag som aldrig biter på naglarna annars, har nu typ inga naglar kvar. Beroendeframkallande? Ja!


Som två zombies landade vi iallafall några timmar senare på Balis flygplats i Denpasar, prutade ner priset enormt för en taxi och var nära att krocka med en minibuss. Men det slutade bra och vi hittade till vårt helt fantastiska hotell Natya i Tanah Lot. 



Tanah lot är ett känt tempel som ligger på en ö, 100 meter från där vi bor. Hela området runt omkring tillhör Tanah Lot och det är därför nödvändigt att betala 30 000 rupiah för att ens komma till templet, och till vårt hotell. 



Solnedgången vid templet ska tydligen vara helt magisk så vi kommer gå dit ikväll, men var där nyss en sväng för att kolla läget i dagsljus och det är så idylliskt vackert att jag nästan tappar andan.






På vägen tillbaka till en powernap på hotellet stannade vi till på restaurangen Dewi Sinta, som hade några vegorätter och det här blev mitt startskott för den balinesiska veganska matlyckan när jag åt grönsakscurry med massor tofu och tempehbitar och sippade på en helt sanslöst god avokadoshake.



Jorå, såatteeeeh här kommer jag trivas förbannat bra. Vegan happy dance everyone!!!

No comments:

Post a Comment