Wednesday 17 December 2014

För du behöver inte fira jul med döda grisar

Imorse hade någon i Facebookgruppen "Veganer i Sverige" länkat till en ledarkrönika från Aftonbladet skriven av Somar Al Naher: "Vi måste kunna fira jul utan döda grisar". Jag satt och nickade och kunde hålla med om varenda punkt Al Naher tar upp i texten.


Hon inleder med att beskriva hur hon som vegetarian många gånger bemöts av ursäktande köttätare som säger typ "jag äter faktiskt inte så mycket kött, men det är ju så himla gott" som om de vill ha ens godkännande för att, som Al Naher säger, "frigöra sig själva från samvetskval".

Jag vet inte hur många gånger jag träffat köttätare som fått veta att jag är vegan som säger så "Jag äter inte alls mycket kött.. bara ibland". Precis som Al Naher brukar jag bara le fånigt och inombords tänka på hur detta bara är något personen framför mig säger för att ursäkta sitt egna köttätande beteende. Och jag brukar undra hur mycket sanning det egentligen ligger i det, i och med att köttkonsumtionen har ökat med 40 procent de senaste 25 åren. Detta trots en ökad medvetenhet kring köttindustrin de senaste åren.

Jag blir inte klok på det alls - hur kan det har ökat, när vi ser v-markeringar typ överallt nuförtiden? Är det dieter som LCHF och andra anti-kolhydrater dieter som gör att vi trycker i oss mer animaliska produkter? Är det verkligen värt att fortsätta förtrycka och mörda djur för att gå ner 3 kilo på två veckor?

I jul, skriver Al Naher, kommer svenskarna att trycka i sig 6000 ton julskinka (och då är alltså varken sillen, prinskorven eller köttbullarna medräknade). Trots svenskens ökande medvetenhet. 

Krönikan avslutas klockrent med ett ställningstagande som jag kan skriva under på:
Jag har därför bestämt mig. Det är ingen idé att bikta sig hos mig längre, jag kommer inte att bidra till att lätta någons ­samvete. Inte ens om det skapar dålig stämning runt middagsbordet.
Det finns nämligen ingen vettig för­klaring till varför julen måste firas med 6 000 ton ­grisar.
 Om du är köttätare som gömmer dig för medvetenheten du har kring köttindustrin, och du ändå vill "unna dig" ett riktigt gott julbord, så (jag har sagt det förut, jag säger det igen och jag kommer säkert säga det inom en snar framtid igen också) är Sverige den bästa platsen att testa något nytt iår.

Testa till exempel att gå på ett veganskt julbord, de anordnas på flera platser i hela Sverige. Pinto Magasin har listat upp samtliga här. Som Linköpingsbarn blir jag extra stolt över att det till och med kommer anordnas ett veganskt julbord där, heja heja!

Linköping

Kårhuset HG
Ryds herrgård, Linköping
Datum: 2-19 december (tisdag-lördag)
Boka bord: 013-26 05 20, mat@hg.se
Hemsida: hg.se
Blandkostrestaurang med vegansk trerätters

Och på julafton, varför inte testa att köpa hem Astrid & Apornas veganska julsk*nka, deras prinsesskorvar, göttbullar? Testa att göra en Jansson utan fisk, med oliver och växtbaserad matlagningsgrädde, en rödbetssallad med vegansk majonnäs eller varför inte göra en fejk-inlagd sill gjord på aubergine istället för en död fisk?


På bilden ovan syns ett helt veganskt julbord. Inte så mycket som måste försvinna från det traditionella julbordet alltså, förutom de döda djuren. Recept på allt gottigt går också att hitta i Pinto Magasins julrecept guide som du hittar här

Jag lovar, om du testar detta iår så kommer du att inse att det inte behöver vara mer krångligt att laga ett vegetariskt julbord än ett animaliskt sådant. Dessutom lovar jag att du slipper det gnagande dåliga samvetet inom dig. 

Du kan om du vill, du vill så du kan. 

No comments:

Post a Comment