Happy International Vegan Day allihopa (en dag försent, men ändå)!
Jag älskar att det finns en vegandag! Även fast veganism och dess fördelar borde uppskattas och uppmärksammas varje dag, så var det med glädje jag såg hur andra veganer och djurrättsorganisationer boostar dagen genom twitter, instagram och facebook och framförallt la fram hur mycket gott det finns att käka - även fast vi "valt bort" den normativa maten.
Djurens Rätt hade en kalasbra kampanj under dagen där de uppmanade alla att lägga upp bilder på veganmat under dagen, genom att hashtagga #minveganskafrukost #minveganskalunch #minveganskamiddag
Jag hoppas att detta leder till att fler lägger upp bilder på veganmat även under andra dagar för att kunna slå hål på myten om en växtbaserad diet som tråkig och näringsfattig.
#minveganskamiddag på vegandagen blev inget utöver det vanliga dock. Jag var lat efter en dag med jobb och orkade inte lägga ner så mycket tid på matlagning. Så jag slängde in färdiga grönsaksbiffar (asgoda vegetable quarter pounders från Morrissons) i ugnen, friterade hemmagjorda pommes frites och blandade ihop min favorit (och enklaste) sås of all times, jag kallar den Vebabsås.
Kebabsås är typ det bästa som finns. Uppvuxen i Linköping var jag bortskämd med den där sjukt goda rosa, krämiga kebabsåsen som finns på de flesta pizzerior och kebabhak i stan, men som jag inte har sett glimten av på många andra håll i världen. Det var ju en tid som jag vegetarian och inte särskilt hälsomedveten då jag levde på att pommes och kebabsås från Hakepi, Stångåns gatukök, eller Sannes Coffee i Ikanohuset (som på den tiden iallafall, hade den bästa av den bästa) där jag jobbade för en evighet sedan.
Så här är iallafall receptet på min veganska version, vebabsåsen som smakar nära nog som originalet.
Du behöver:
2 dl soyghurt
ca 1 dl vegansk majonnäs
2 eller 3 pressade vitlöksklyftor (beroende på hur mycket du gillar vitlök)
2 msk bostongurka
1 msk ketchup
2 tsk rökt paprikapulver
svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienserna och dränk pizzan, burgaren, pommesen eller whatever du känner för.
Hursomhelst, för att återgå till min internationella vegandag gick jag, mätt i magen och med vitlöksandedräkt, på bio i Paignton med min pojkvän Guy och såg Gone Baby Gone. Den hade fått massor bra recensioner så jag hade väl höga förväntningar på den, och nu i efterhand vet jag inte om jag tyckte den var särskilt bra. Det var en film utöver det vanliga, en kvinnlig huvudroll-ish, lite sådär bra knäpp story, men ur ett feministiskt perspektiv blev jag tvetydig till den ändå. Vill inte ge en för stor spoiler, så ska inte gå in på det (så jag vet inte ens varför jag skriver det, men ändå). Men den klarade definitivt bechdel-testet, och det är ju alltid något.
Måste också lägga till att jag hittade mitt nya favoritsnacks i mataffären, där vi skulle hitta gotte att käka på bion för en lite billigare peng - Färdigpoppade popcorn i påse med salt och vinägersmak! Så-jäkla-gott.
Nu har jag nyss kommit hem från ännu ett jobbpass i Torquay och ska fortsätta se på min nya drog: Homeland. Jag kan inte för fem öre fatta hur jag har kunnat missa den här serien, så fruktansvärt bra och spännande!
Happy Sunday och god kväll.
No comments:
Post a Comment