Thursday 27 November 2014

Vegovänliga Växjö

I måndags tog jag mitt pick och pack och tog en roadtrip med mamma för att hälsa på mormor och morfar i Växjö. På vägen dit stannade vi till vid rastplatsen vid Brahehus, nära Jönköping och käkade det enda veganalternivet de hade på menyn; en veganmacka. Det är ju alltid fint när matställen skriver ut att de har veganskt, och jag önskar att jag kunde säga att det var en himmelsk god macka, men det var det inte. Alltså helt okej liksom, bönkrämen var god men det blev ändå liiiiite torrt.

Framme i Växjö stannade vi till på City Gross eftersom jag hört rykten om att alla City Gross i Sverige har börjat ta in Astrid&Aporna produkter och var tvungen att kika på om det verkligen var sant. Och det var det. Det var fullsmockat med massor annat vegan-friendly också. Heja City Gross!


Jag köpte på mig massor punchpraliner, som typ är det bästa lösgodiset jag vet, A&As färdiga pizza från frysdisken, rökt tofu, ost och Tofeta - som är en sorts tofu som ska smaka fetaost.


Vi hade kvällsfika med LUSSEKATTER (yes, de från City Gross egna bageri är veganska!) och julmust när vi kom fram till mormor & morfars hus och hade ett ordentligt catch-up. Morföräldrar, mina iallafall, kan fortfarande inte (efter 8 år som vegetarian) förstå vad jag äter. Varje gång säger mormor "Jag förstår inte vad du äter.." Så varje gång vi ses får jag förklara allt igen. Men det har sin charm det med, på något sätt.


Igår åkte jag och mamma på Fair-trade mässa på Linnéuniversitet och där stod representanter från Astrid och Aporna - för visste ni att det finns en till Astrid & Aporna butik i Sverige nu (utöver den i Malmö?! I Växjö av alla ställen, så-himla-bra! De hade smakprov på deras olika Gourmetkorvar som jag aldrig testat innan och alla tre var jättegoda, särskilt gillade jag den mer rökiga av dem.



Självklart var jag tvungen att ta en sväng till butiken också när vi drog in till stan senare och köpte på mig av den godaste chokladen som finns för veganer: Vego Good Foods hasselnöts och choklad bar. Dör choklad-döden alltså! Varje bar är superstor men är så god att den tar slut snabbt ändå (och den är rätt dyr, men alltså - så värt det för den smaken!)


Inne i stan gick vi på lunch på Condeco; en kafékedja som finns i Göteborg, Jönköping och så Växjö då. De har fairtrade kaffe, bra öppettider, alkoholtillstånd, lunch med vegetarisk buffé, sallader, mackor, kakor och ja, allt möjligt.


Dessutom bakar de alla sina saker from scratch själva. på måndagar har de green mondays, alltså de serverar endast vegetarisk mat. De profilerar sig som att de tycker det är viktigt att det finns något för alla att välja och det gör det verkligen. De märktes också, fast jag trodde ändå att det skulle finnas fler veganska alternativ på menyn än vad det gjorde. Men om en frågade så var de hjälpsamma med att hitta något för mig ändå. Så jag testade linssoppan med surdegsbröd och kikärtsdip som var suverän! Och så deras pepparkaks-sojalatte till efterrätt, yuuummiie!






Som kvällskäk testade jag Tofetan i salladen till mina makaroner (som jag stuvade genom att blanda i senap, örtsalt och Oatlys iMat friache) och chicken style strips från Fry's (också det från City Gross). Och Tofetan var god, och den smakar väl åt fetaost-hållet, men den som förväntar sig riktig fetaost kommer bli besviken tror jag. Den var mycket mjukare i konsistensen än den fetaost som är mainstream, om en säger så.


Så imorse testade jag att göra ett pålägg av Tofetan istället. Och det blev super-mega-gott!


Behöver jag säga att jag är megamätt efter mina dagar i Växjö?

Tofetamix med Tångkaviar
Det här behöver du:
1 burk iMat Fraiche (Oatly)
1/2 paket Tofeta
3 msk Tångkaviar
Lite citronpeppar
Lite svartpeppar
Lite örtsalt

Såhär gör du:
Mosa Tofetan så den blir smulig och blanda i Fraichen, tillsätt tångkaviar och blanda. Smaka sedan av med kryddorna. Låt stå en liten stund i kylen så smakerna gojsar ihop sig ordentligt. Lägg på en brödskiva och lägg på smörgåsgurka eller andra grönsaker som du föredrar.

2 comments:

  1. Our motto is to never compromise on taste and sustainability! We want our customers to be able to indulge in delicious chocolate with a good conscience.

    For more information visit here : Vegansk Choklad

    ReplyDelete
  2. Vegan Delights - selects the best vegetarian ingredients in the market. Best Delicious Recipes for the Complete Three-Course Meal book online at Vegandelights.

    visit here : Vegan Delights

    ReplyDelete