Tuesday 11 November 2014

Mina hetaste ta-steget-till-vegan-tips

Min fina vän Klara skrev till mig idag och sa att hon är in The process of becoming vegan. Hurraaa! sa jag och blev så glad att jag nästan spillde ut teet jag hade i handen. Det här är ett val hon aldrig kommer ångra.
Extra lycklig och stolt är jag över Klara för att jag var med från början på hennes vegoresa, från den dagen hon satt i och käkade falukorv när vi pluggade tillsammans, tills hon tog steget till vegetarianism.

Hon frågade iallafall vad mina bästa tips är - det här är sådant jag kan prata om i evigheter och därför tänkte jag också att det kan vara fint att dela dessa med fler än henne.

Sarahs bästa vegantips, för rookies
För dig som håller på att ta steget till en ny livsstil.

* För det första föreslår jag att du ser dokumentären Vegucated. Den handlar om tre nordamerikaner som är kött och ostälskare och aldrig har övervägt en vegankost innan, men som går med på utmaningen att vara vegan i 6 veckor. Vi som tittare får följa med på deras väg, där de lär sig grunderna i veganism - vad de kan äta istället för den mat de är uppväxta och vana med, om djurhållning, kött- och mejeriproduktion, hälsofördelar, ja - allt!

Du som ny vegan kommer lära dig massor av att se den och det kommer också göra dig mer säker i ditt val, for sure.



* Ladda ner appen Djurvänligt som Djurens Rätt har skapat, när jag bodde i Sverige använde jag den jätteofta när jag matshoppade. Den listar alla veganska produkter som finns och kategoriseras efter namnet på företaget/märket.
Om du till exempel står vid ett berg av kakor och inte pallar läsa igenom innehållsförteckningen på allt är denna app genialisk. Leta bara upp märket, typ Änglamark för att se vilka produkter som är helveganska.
Den uppdateras också hela tiden, så nuförtiden kommer du tillexempel hitta en vegansk bearnaisesås (!) när du går in på Rydbergs-kategorin. Feeett va?!

Kan du inte ladda ner appen, kan du också se listan här.

* Bli medlem i Djurens Rätt. Du får en receptbok, tips och massor annan bra vägledning för att bli vegan. Dessutom älskar jag deras medlemstidning, varje gång den kommer får jag en extra veganboost som värmer hela kroppen.

* Om du får massor mejeri- och äggcravings, vilket du säkert kommer få, så går det att bota superlätt. Det jobbigaste för mig att göra slut med när jag blev vegan var ost (och ost är vetenskapligt bevisat beroendeframkallande, så det är inte alls konstigt med abstinens efter det) och gräddglass.

Istället för ost
Det verkar som att Astrid och Aporna har spytt ut sina produkter över hela Sverige nu (rätta mig gärna om jag har fel) men nu ska de finnas på alla City Gross, de flesta ICA Maxi och Coop Extra butiker. Detta är helt fantastiskt för Astrid och Apornas mat är det bästa som finns och det jag längtar massor efter här i England. Fönstershoppa och dregla över deras produkter här. Är du i Malmö och hänger, se till att gå förbi deras alldeles egna butik där.

Älskar förövrigt alla deras illustrationer på förpackningarna, så himla gulliga!

Hur som helst så har de ost som enligt mig smakar läskigt likt mainstream komjölk ost, den kallas Jeezly och finns i olika smaker. Alltså JEEEZ, det här räddade mitt liv som vegan (och föredetta ostberoende). Använd Jeezly perfekt pizza om du vill få riktigt göttig smält ost.

Tyvärr finns det många veganska hårdostar där ute som inte smakar alls bra, så se till att hitta Jeezly (och förväxla för bövelen inte med Cheezly från Astrid, den är inte alls på samma nivå som Jeezly)! Om du inte kan hitta Jeezly någonstans i din närhet och det bara finns äckelveganost, kan den bli helt ok, så länge du smälter den, typ som när du gör varma mackor eller att strö över pastan.

Men förutom hårdost finns det massor veganska cream cheese som är jättegoda. Typ som Tofuttis Creamy Smooth som är min favvo! Och också vegansk mozzarella, parmesanost.. jaa you name it.


Istället för gräddglass
Om jag fick bestämma skulle Lovice vinna veganglass-priset. Det finns massor olika smaker (typ nougat & choklad, blåbar, lakritsrippel, jordgubb) och smakar verkligen som tvättäkta gräddglass! Oatly har också väldigt god glass baserad på havre, där kolasmaken och chokladsmaken (asbra om du har chokladcravings också!) är mina favoriter.

Men en glass som har gått från njaa-är-väl-helt-ok till super-mega-asgod är Tofulineglassen! Här i England säljs den under namnet Swedish Glace och eftersom jag cravade glass så mycket så jag ville slå någon häromveckan köpte jag den med förväntningen att det inte skulle vara lika gott som Lovice - men nej. De har tydligen ändrat receptet så vaniljsmaken som jag köpte smakade gudomligt. Den är jättebra att göra smoothies och milkshakes på med, jag blandar bara i kakao och en banan. Mums!



Istället för ägg
Gör scrambled tofu eller omelette på tofu!
Om du testat tofu innan och inte blivit ett fan av det, testa igen.. och igen och ge inte upp. Det är en smak och konsistens som kan ta en stund att vänja sig vid men det är också viktigt att veta att tofu smakar väldigt olika beroende på hur det tillagas (stekt, friterad, ugnsbakad, raw.), vilket märke det är och vilken smak du köper.
Så testa dig fram och se vilken du gillar mest, för du kommer att fastna för någon av alla tofumöjligheter som finns där ute!
Dessutom är den fullsmockad med massor bra protein.

Min kompis Emelie tipsade mig om Black salt, ett salt som går att beställa från Vegan Life (som också är en bra nätbutik för veganska produkter om du bor någonstans där det är omöjligt att hitta vegovänliga grejer). Om du mosar exempelvis avocado på en smörgås och strör black salt över det så smakar det tydligt nästan exakt som en äggmacka!

Istället för gräddfil till chipsen
Världens bästa Oatly, som har massor olika veganska mjölkprodukter, gjorde mitt veganliv komplett när de i våras lanserade iMat Fraiche som är så sjukt god att jag nästan dog och kom till veganhimlen första gången jag testade den som dip (blandade i Holiday-dipen från OLW) till fredagschipsen.


Istället för komjölkchoklad
DELICATOBOLLAR är min last. Ni anar inte hur glad jag blev när mina kompisar från Sverige kom och hälsade på mig och hade med sig ett paket delicatobollar med sig. För de är, tro det eller ej, helt veganska. Andra kakor jag brukar käka för att stilla chokladcravings är ICA basics choclate chip cookies, så-jäkla-gott.

För övrigt är mycket mörk choklad vegansk. Och från lösgodishyllan brukade jag lassa i massor punchpraliner.

Det finns också en hel del annan vegansk choklad. Här i England har jag hittat massor olika sorter. Typ som Moo-frees mjöliga choklad som är gjord på rismjölk och den här chokladen som är gjord på kokosnötsmjölk. Helt fantastiskt awesome!


* Istället för mjölk till flingorna, oboy-en eller kaffet
Jag tror de flesta redan känner till namnet sojamjölk i Sverige idag. Det finns att hitta i de flesta matbutiker. Osötad som sötad. Den sötade är tyvärr väldigt sötad med massor socker för det mesta, men jag älskar den iallafall. När jag bodde i Sverige använde jag sojamjölk till typ allt. Men om du använder det i morgonkaffet, bli inte rädd för att sojamjölken är för gammal när den klumpar sig och nästan ser ut som sjöväxter i koppen, den blir så bara (Jag använder hampamjölk för det mesta i kaffet nuförtiden, funkar bättre!) och det är det som är bra med växtmjölk i övrigt, de håller sig länge.

Min favorit är Coops sojamjölk, det var den som fick mig att vänja mig vid sojamjölk överhuvudtaget. Coops havredryck är också väldigt god.
Men vill du testa havremjölk för första gången, go for Oatly, den är bäst och den finns till och med att hitta i de flesta större matbutiker här i England. Havremjölk tycker jag är bäst till gröt eller om du vill göra varm choklad en kall vinterkväll, för då smakar hela koppen som en stört god chokladboll.

På tal om gröt så smakar rismjölk precis som risgrynsgröt - perfekt för mig som älskar risgrynsgröt. Jag brukar strö över lite kanel när jag är för lat för att göra egen gröt. (För mormors är bäst och då är det ingen idé att jag försöker.)

Den växtbaserade mjölken som är godast att dricka som den är, är (trumvirvel, tack) mandelmjölk! Men det kan vara för att jag har världens största förkärlek till mandlar överhuvudtaget. Det är också enkelt att göra mandelmjölk själv om du känner för att experimentera, eller varför inte testa att göra cashewmjölk?


För mer "istället för" har Vegoriket gjort en bra sammanfattande lista, som du kan kolla in här.

* Om du är ändå känner dig orolig för att inte få i dig tillräckligt med näring på en vegankost, kan du kolla min snygga serieteckning jag gjorde för ett tag sedan.

Nu ska jag vara tyst för ikväll. Lycka till med ditt nya veganliv!

2 comments:

  1. Our motto is to never compromise on taste and sustainability! We want our customers to be able to indulge in delicious chocolate with a good conscience.

    For more information visit here : Vegansk Choklad

    ReplyDelete
  2. Vegan Chocolates – Get absolute best deal on delicious Swedish chocolate today. Best Delicious chocolate Sweden perfectly crafted chocolates in Vegandelights.

    Visit here : Delicious chocolate Sweden

    ReplyDelete