1 stor sötpotatis
2 burkar kikärtor
1 msk bakpulver
2 msk tahini
2-3 vitlöksklyftor
Saften från 1 citron
3-4 msk Rökt paprikakrydda
Ca 30 g bladpersilja
Salt
Peppar
Vetemjöl
Polenta
Såhär gör du:
Slå på ugnen på 200 grader.
Skala och riv sötpotatisen med rivjärn. Skölj kikärtorna och lägg i en bunke tillsammans med tahini, citronsaft, vitlök, persilja, paprikakryddan och bakpulver. Mixa samman till en härligt gojsig röra med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Låt smeten vila i ca 10 min.
Rulla smeten till falafelbollar och rulla dom först i vetemjöl sedan polenta, så att se får en god krispig yta. Om smeten är för lös, tillsätt lite vetemjöl och om den är för torr tillsätt lite vatten eller olivolja.
Låt de sedan vila i kylen i 30min-1 timme.
Under tiden kan du sno ihop en quinoasallad som jag gjorde (stek då zucchini och paprika och mixa med quinoan tillsammans med färsk avokado, tomat och toppa med pinjenötter)
Ta ut falafeln ur kylen och rulla dom i ett lager polenta igen innan du sätter in dom i ugnen på 200 grader i ca 15-20 min.
Servera med quinoan och nån god sås!
No comments:
Post a Comment