Tuesday, 10 February 2015

Ubud - den veganska drömmen, del 2

Cykeltisdag idag! Vi hyrde två ganska slitna cyklar från vårt homestay och sa hejdå till vår nya kärlek (den gulligaste fluffigaste lilla varelsen ever)


Det är banne mig inte enkelt att cykla runt i ubud, förutom oss har jag bara sett en annan cyklist. Alla andra är mer hard core och kör moped (eller det kanske är vi som är mer hard core som svettas backe upp och backe ner och får trängas med massor trafik..)



Sacred Monkey Forest Sanctuary

Vi stannade vid Monkey Forest. Eftersom jag vägrar gå in på zoo eller andra platser där djur hålls i fångenskap var jag rätt skeptiskt innan till att gå dit. Men utifrån recensioner från djungeln förstod vi det som att aporna faktiskt lever helt fritt i denna stora, gröna djungelskog. Och det verkade faktiskt som att de gjorde det. 




Här var det mer aporna som hade makten över människorna, typ som real Life planet of the apes. De strosade omkring, hoppade och chillade utan att bry sig om ett dugg att vi var där. Förutom om någon hade en banan förstås, eller något annat som de trodde var mat. Då blev de förstås crazy apes :)







En av dom trodde att Guys plånbok i bakfickan var mat, så hen hoppade upp och höll sig fast  i hans byxficka tills hen insåg att det inte var något att ha.


Och bara som en inflik vill jag nämna att dessa apor är omnivores, alltså äter de inte kött. Och apor ska väl vara dom vi människor kommer från, från början, right?


9 Warung Vegetarian Restaurant


Vi fortsatte den svettiga resan till 9 Warung som är en av de vegorestaurangen här som fått bäst betyg, mina förhoppningar var på topp och de blev väl bemötna. Vårt besök där blev till och med över förväntan!

Maten är uppdukad som typ ett buffébord, där du betalar 3000 rupiah för varje rätt du tar av (en spoonfull). Detta är en vegetarisk restaurang men det mesta var veganskt också och jag tror jag dog lite när jag åt det. Massor grytor, gult ris, rött ris, vitt ris, tofu, tempeh, massor olika grönsaker och så förstås en hel del veganska bakverk. 





Det var svårt att inte svimma av lycka på denna sagolika plats. Maten är sjukt billig och som grädde på allt mos, är det en sådan härlig atmosfär och vi träffade massor vänliga människor, många av dom boende och, såklart, stammisar här.



Om jag bodde i Ubud skulle jag komma hit varje dag.


Det är fantastiskt hur ärlig miljö det är här. Ingen kontrollerar hur mycket mat du har eller hur mycket du betalar, du blir instruerad att bara lägga pengarna på bordet innan du drar.

Tänk om fler platser i världen kunde vara såhär <3


När Thony som äger (och är head chef) 9 Warung hörde att jag var vegan blev han genast intresserad och frågade mig om jag inte ville laga något tillsammans med honom i köket. Ett sådant erbjudande gick inte att tacka nej till för en matälskare som mig. 

Och så gick det till när vi fick en minilektion i matlagning, där vi lärde oss att göra ugnsbakad pumpa.




Snabba instruktioner till ugnsbakad pumpa kommer här:
Skala och hacka 1 pumpa, ett par gullökar, massor ananas och 2 paprikor.

Stek gullöken i olja tills den börjar bli brun och tillsätt då paprikan. När de mjuknat en smula, häller du över det i en ugnsfast form. Fortsätt med att steka pumpabitarna en stund i olja. När de blivit lätt bruna blandas de ihop med löken och paprikan. Strö sedan över några hackade färska tomater, hela basilikablad, några nypor salt och lite olja. strödde över basilikablad och så in med det i ugnen i typ en halvtimme.



Det är så fab att något så enkelt kan bli SÅ GOTT!


Efter att fått provsmaka på vår skapelse, cyklade vi vidare. Men eftersom matlagning med Thony var så himla kul kommer gå tillbaka dit imorgonbitti och hjälpa honom med att laga all mat till lunchen. Jag är redan supertaggad!

No comments:

Post a Comment