Yourofsky tar upp alla aspekter du kan tänka dig om varför veganism är vettigt och gör en stor poäng när han ifrågasätter hur köttätare tycker att veganer är knäppa, extrema och äter äckliga saker när köttätare väljer att äta döda kroppar, blod, senor och skinn.
Hur kan veganism vara det extrema när köttätare dricker en dryck från en kos juver, en dryck som innehåller var, eftersom mjölkning genom maskiner tre gånger om dagen skapar infektioner på in- och utsidan av juvret? (Lägg då till alla tillväxthormoner de stoppar i kor för att försäkra sig om att det ger enorma mängder mjölk som efterfrågas)
Hur kan veganism vara det extrema när den grundläggande orsaken till världshunger är köttätande samhällen? För visste du att 65% av jordens säd avsätts varje år till att föda upp 53 miljarder levande landdjur som dödas för kött- och mejerikonsumtionen?
Det finns fyra olika skäl till varför människor äter kött, ägg, mjölk och ost som hela föreläsningen täcker:
* Vana
* Tradition
* God smak
* Bekvämlighet
Det är så klockrent när Yourofsky högt säger att han älskar smaken av kött och ost. Detta är något som oftast bemöts av köttisar som det konstigaste en vegan kan säga (det har jag märkt utifrån egna erfarenheter också) - en vegan som gillar smaken av kött makes no sense för många.
Det är också lika underhållande när köttisar rackar ner på veganmat som är köttimitationer, "varför äter en vegan ha något som smakar kött", liksom. Självklart finns det veganer och vegetarianer som slutat med kött för att de inte gillar smaken, men för mig och för många andra veganer som slutade äta kött av etiska skäl är det ju toppen att det finns så mycket köttsubstitut. Jag kan få smaken och lukten av köttiga rätter, utan att någon har behövt dö eller lida i processen. Och du kallar min livsstil extrem?
Det har aldrig varit lättare att vara vegan än vad det är idag med alla substitut som finns. Särskilt superbra är det hur det också får mer och mer uppmärksamhet. Senast imorse läste jag en artikel i DN; "Trött på kött? Här är tio proteinrika alternativ"
Bara en vegan kan förstå lyckan i att se en sådan artikel, i en så populär tidning som ju DN är. De listar bland annat tofu, seitan och quinoa. Det är dock en artikel om vegetariska proteinkällor då skribenten bland annat tar upp quorn (som innehåller ägg) och keso som alternativ och keso kallar jag tyvärr inte vegetariskt eftersom det innehåller löpe (löpe är ett ämne från kalvmage..). Men ändå nice att det finns ännu ett bevis på att mer vegokoll efterfrågas.
I sitt tal tar Yoroufsky upp fler veganska substitut som finns på matmarkanden i USA, om du vill höra mer. Föreläsningen är en timme lång ungefär, men har du inte tid att se den kan du se detta klipp där du hör honom knäcka en nyhetsankare med hans övertygande sätt att snacka veganism på.
No comments:
Post a Comment